Minu lemmik on kaneelisai! Ma armastan seda, kui on ohtralt kaneeli ja suhkrut – seest on pehme ja väljast krõbe…
Arsenal Keskuse avamiseni on jäänud kõigest 86 päeva. Igal nädalal kohtume ühe huvitava poodnikuga, kes räägib meile oma loo ja räägib miks on Arsenal Keskus just see koht, kuhu tulla maksab. Kohtusime Kalamaja Pagarikoja perenaise, Veronika Rahuga pagarikojas ja jutustasime pirukatest ja pagaritest.
Tere, Veronika. Kuidas te sattusite pagariärisse?
Pagariärisse sattusin ma nii, et mulle endale meeldis tohutult küpsetada. Käisin erinevates Vana-Euroopa maades, kus on pagariärid, seal on see oluline osa kultuuritst. Meil on see ära kadunud ja sellest küpses vaikselt välja mõte, et võiks sellise koha teha.
Kuidas teie mõte teoks sai?
Kuus aastat tagasi alustasime projekti kirjutamisega EAS-ile, mis sai õnneks positiivse lahenduse. Pool aastat ehitasime ja tänaseks oleme Jahu ja Vana-Kalamaja nurgal avatud olnud olnud viis ja pool aastat.
Täna töötab pagarikojas 12 inimest – abitöötajad, kondiitrid ja pagarid. Kondiiter teeb torte ja küpsiseid, pagarid teevad sai – leiba, pirukaid ja muud.
Milline näeb välja ühe pagari argipäev?
Argipäev näeb välja nii, et töö on meil kahes vahetuses – öösel ja päeval. Öösel teeme leibu, küpsiseid, ning hommikusi tellimusi. Päevane vahetus küpsetab saiad ja pirukad.
Päeval anname toodangut jooksvalt, meie tõmbenumber ongi see, et me pakume inimestele sooja saia päev läbi. Nii püsib valik letil kogu aeg värske. Ei ole nii, et teeme hommikul plaani täis ja hakkame müüma. Me ei osta sisse poolfabrikaate vaid teeme kõik kohapeal valmis, isegi lehttaigna.
Kust teie retseptid pärit on?
Retseptid on kogutud ja kohandatud. Enamik on minu enda retseptid aga ka iga pagar, kes meil töötab, on jätnud oma jälje. Ja eks see niimoodi kasvagi, tavaliselt minul oma nägemus ja teised tulevad sellega kaasa.
Mis on kõige kummalisem asi, mis pagarikojalt tellitud on?
Kummalisi asju ma ei mäleta, küll telliti ükskord leivast siil. Tellitakse ikka kõike, mis meil leti peal müügis ja vahel küsitakse mõne asja variatsiooni. Näiteks, kui on mingi toote talumatus või kui lihtsalt ei maitse – me üritame olla paindlikud ning leida lahenduse.
Kas pagarikoda mõjutab ka trenditoitumine?
Eks trended ole erinevad ja muutuvad pidevalt, aga nõudlus naturaalsest toorainest värske pagaritoote järele ole olnud ajast aega. On kliente, kes on küsinud gluteenivabu tooteid, aga me ei saa seda pakkuda, sest meie tootmisbaas ei võimalda teha täiesti gluteenivaba toitu. Kui inimesel on meditsiiniliselt gluteenitalumatus, siis ei tohi ruumis jahukübetki olla, see peab olema täiesti puhas. Ehk siis teoorias pole võimalik samas tsehhis toota tava- ja gluteenivabu tooteid.
Kas pagaritöös on midagi sellist, millega on lihtne alt minna, mida kindlasti jälgima peaks?
Tahtmine peab olema, hästi palju tuleb südamega tööd teha. Kui südamega ei tehta ning lastakse ülejala, siis tuleb väga kole õhtu.
Kas teie klientuur käib siin lähedalt või kaugelt?
Üldjuhul on kõik Kalamaja inimesed. Muidugi on leitud meid üle linna, tullakse Nõmmelt, Mustamäelt, isegi Soomest tullakse. Näkileibu tellitakse juba ette, öeldakse, et ma tulen sellel päeval siia ja tahetakse mingeid kindlaid asju saada.
Kas inimesed käivad siin rohkem meeleolu või pirukate pärast?
Ikka pirukate pärast. Kui see soe saialõhn sulle ikka ninna tuleb, on sellest väga raske eemale hoida.
Kas Arsenal Keskusesse tuleb teie järjekorras teine pagarikoda, või on teil neid kuskil veel?
See siin Kalamajas on hetkel ainuke. Arsenal Keskusesse tuleb meie teine pagarikoda. Idee sündiski sellest, et inimesed ei leia meid hästi üles ja meil jääb tootmismahtu väheseks. Arsenal Keskuses on parkimine mugavam ja keskuse asukoht on ideaalne. Inimene, kui ta käib kaubanduskeskuses, tuleb kindlasti ka pagariärisse. Siia, Jahu tänavale, sattub inimene praegu ainult saiade pärast.
Mis on Arsenal Keskusesse laienemise plussid teie klientidele?
Kliendid on meile palju vihjeid teinud, et me laieneksime endid sinnapoole. Arsenal Keskuses saame oma tootevalikut laiendada, sest praegu jääb see suuresti ruumipuuduse taha. Arsenal Keskuses plaanime lisaks pagaritoodetele hakata pakkuma ka lõunapakkumisi ja hommikuputru. Kõik ei taha ainult pirukat ja varahommikul on üsna vähe kohti, mis on avatud.
Kas hakkate Arsenal Keskuses samuti koha peal pirukaid küpsetama?
Muidugi, absoluutselt, selles suhtes me allahindlust ei tee. Kõik peab olema soe ja kohapeal küpsetatud.
Milline küpsetis on teie lemmik? Klientide lemmik?
Kaneelisai, ma armastan seda! Kui on ikka ohtralt kaneeli ja suhkrut, seest on pehme ja väljast on krõbe – see on minu lemmik. Kliendid armastavad ka grillvorstipirukat, singi- juustupirukat ja juustusaia. Endale mulle maitseb baguette, armastan pikka puhast saia. Lastele meeldivad küpsised.
Arsenal Keskuse avamispeol pakub Veronika oma kaneelirulle ka külalistele. Jälgige infot ja liituge Arsenal Klubiga.