Mõned kuud tagasi avas Arsenalis uksed kohvik nimega Port Desina, kus lõuna ajal ulatub tühjade kõhtude järjekord vahel lausa kohvikuuksest välja. Uurisime kohvik-bistroo eestvedajalt Viktorilt, mis on tema edu saladus.
Mis teeb Port Desina eriliseks?
Tahaks öelda, et eelkõige hea toit. Kui idee on toiduks saanud, tuleb sel kõigepealt võita kohviku töötajate heakskiit. Menüüsse jõuavad reeglina ainult need road, mis meile endile väga meeldivad. Menüü on meil kahes stiilis: buffeena ja à la carte. Põhieesmärk on aga konkreetne: iga roog peab olema maitsev, mõnusalt mahlane ja mõistliku hinnaga. Kui mõni toit nendele kriteeriumitele ei vasta, jääb ta valikust välja. Siin on abiks ka tagasiside kohviku külastajatelt. Meile võib alati märku anda, kui midagi ei meeldi. Aga ka loomulikult siis, kui meeldib.
Meie teine suur eesmärk on, et inimesed tunneksid siin end, nagu oleks sõbral külas. Et teenindus oleks sõbralik ja lahke ning et saab siinolemist nautida. Mis seal kodus ikka istuda ja küpsetada, kui saab puhata ja nautida heade sõprade seltskonda ja kus toit tehakse valmis sinu eest!
Missuguseid toite teie menüüst leida võib?
Retseptid on meil kokku kogutud erinevatest riikidest, olen ise elanud näiteks Prantsusmaal, Itaalias ja Bulgaarias. Valime põnevad maitsed välja ja katsetame neid siis oma köögis. Igapäevaselt pakume näiteks koduseid kotlette, mis meile endale väga meeldivad ja buffeevalikus on veel vähemalt kuus või enam rooga. On midagi nii taimetoitlastele, veganitele kui ka neile, kellele mõni konkreetne dieet oluline on. Soovi korral ja võimalusel saame mingeid roogi ka eritellimusel valmistada. Buffeevalikus on lisaks ka kolm suppi: seljanka, borš ja iga päev erinev päevasupp.
Väljakutsena iseendale lisame iga päev menüüsse ka ühe roa, mida on keerulisem valmistada või mis võtab aega ja mida seetõttu kodudes tihti ei tehta. Näiteks praetud maks Berliini moodi, Malta pirukas (sibulaga veinis hautatud kanaga) või ammu unustatud pähklite ja kuivatatud mustade ploomidega täidetud kanakoib. Need on hästi maitsvad, aga neid pole üldse lihtne valmistada.
Menüü on teil tõesti väga lai, ma näen siin veel lisaks pitsat, pastat, grillroogasid ja šašlõkki.
Jaa, teeme mõnusat Itaalia moodi pitsat, õhukese taigna ja pisut rohkema täidisega. Mu enda lemmik on näiteks Don Vito pitsa noorloomaliha, trühvlikreemi ja seentega. See sündis koostöös Itaaliast pärit peakoka Stefano Iasellaga 2005. aastal ühes Palermo restoranis. Sellist pitsat ei pruugi vist isegi Itaaliast leida.
Itaaliast aga rääkides… pastad valmistame samuti originaalretseptide järgi. Valikus on trühvlitega, kana ja kurkumiga, carbonara, lastepasta ja palju muud.
Teeme avatud sütel sealihašašlõkki, kanakintsuliha, lambalihatükke, black angus loomaliha, ljulja– ehk lambahakklihast tehtud kebabi, lõhe ja costata’t (Itaalia Abruzzo piirkonna stiilis tehtud veiseliha tükk).
Kui pisut varem ette tellida, saab ka usbeki stiilis šašlõkki noorlooma maksast, Austraalia lambaribi ja usbeki stiilis mantõ’t (suuri aurutatud pelmeene). Ja tegelikult oskab peakokk teha ka kõiksugu eritellimusi, näiteks parti.
Toitude kõrvale pakume lisaks muule joogipoolisele Portugalist pärit majaveini.
Mida head teil hommikusöögiks võib leida?
Põhivalikus on meil dranikud (ehk kartulipannkoogid), kaerahelbepuder ja lihaga pannkoogid. Lisaks saab veel mune ja peekonit ning viikingi kartuleid, mille retsept pärineb Norrast. Mitte ainult hommikusöögiks, aga ka muul ajal ootavad kõiki külastajaid tasuta americano kohv ja maiustamiseks marmelaadi. Sõbralik teenindus ootab teid juba hommikul, tasub läbi tulla!
Kust tuleb inspiratsioon sellist kohvikut pidada?
Kusjuures, ma olen selle peale mõelnud ja üks versioon tundub klappivat. Olen ise Novosibirskist pärit. Siberi elanikud on alati olnud külalislahked. Meil on tavaks korraldada koduseid lauapidusid. Sealt see inspiratsioon ilmselt tuleb. Tahame, et inimesed tunneks siin end mitte nagu kohvikus, vaid nii, nagu tuleks sõbrale külla. Tore on näha, kui inimesed naudivad siin olemist – toitu, muusikat, teenindust ja üldist õhkkonda.
Inspiratsioon tuleb ka klientide tagasisidest, seda võib meile alati anda. Ka siis, kui tegu on kriitikaga. Tagasiside on meile hästi oluline, tänu sellele saame pakkuda just täpselt seda, mida meilt oodatakse ja rohkemgi veel.
See kõik kõlab suurepäraselt ja tuleb tunnistada, et kõik need toidujutud teevad kõhu päris tühjaks…
Jah, mis seal kodus ikka istuda, tulge lõunatama või õhtusööki nautima ja lihtsalt lõõgastuge. Meil on kaks suurt ekraani, kus saab näiteks spordimatše vaadata. Kõrvale head suupisted ja kvaliteetaeg sõprade seltsis.
Suvehooajaks on meil juba avatud mõnus terrass, kus saab mahlast šašlõkki ja päikest nautida.
Port Desinasse tulles tasub vormistada ka boonuskaart, millele kogunevat boonust saab maksmisel kasutada. Meil on umbes 100 istekohta ja terrassile avanev kohvik on suurepärane ka ürituste korraldamiseks.
Maitsvad kodused toidud, tore ja sõbralik teenindus ning mõnus atmosfäär – Port Desina kutsub külla!