Arsenalis tegutseb juba varsti kaks aastat populaarne kalapood Kalaarsenal. Rääkisime kalamehejutte kaupluse brigaadijuhi ja suure kalaarmastaja Tiit Veskusega.
Avasite Arsenalis poe pea kaks aastat tagasi. Kuidas teid külastajate poolt vastu võetud on?
12. mail möödub kaks aastat avamisest. Tagantjärele mõeldes oli see paras hullumeelsus, aga sellised asjad saavadki alguse siis, kui sa ise ei tea, kui hullud need on. Tahtsime teha kalapoodi, kus oleks kõige värskem kraam, kus oleks külastajatele meeldiv ja kus oleks meil endal ka tore töötada. See on vilja kandnud ja meid on üles leitud.
Tore on see, et meil käib siin iga päev inimesi, kes satuvad siia esimest korda. See teeb alati rõõmu. Kuuleme tagasisidena, et paljud said soovituse just sõpradelt, kes siin käinud ja tihti püsikliendiks jäänud. Siia sõidetakse teiselt poolt Tallinna ja ka linnast kaugemalt.
Meie kala, muide lendab ka päris palju! Peterburgi, Moskvasse, Kiievisse, Zürichisse, Jeruusalemma – need on need kohad, kuhu ma tean, et on kala viidud. Minu meelest ei tohi kõikidesse nendesse kohtadesse kalatooteid viiagi, aga peidetakse ära. Ju siis ikka väga meeldib, kui viitsitakse niimoodi kaasa vedada. Üks Peterburi proua käib siin ja räägib, et iga kord kui Eestisse tuleb, juba ootab, et Kalaarsenali saaks. Ütleb, et lausa jumaldab meie poodi.
Teil on siis ikka päris kõva fännklubi tekkinud!
Esimesed poolteist aastat oli selline aktiivsem käimatõmbamise periood, mille tulemusel on tekkinud palju püsikliente. Ja selline hea tagasiside hoiab ikka motivatsiooni kõrgel!
Mille poolest siis Kalaarsenal teistest kalapoodidest erineb? Mis toob inimesed siia Peterburist kohale?
Usaldus ilmselt. Meie kaup on alati värske, me ei müü külmutatud asju. Ise soolame ja suitsutame, see on ehe värk ja ju see paistab välja. Ja eks personaalne teenindus ole ka oluline. Mõned juba helistavad ette ja küsivad, mis täna letil on.
Palun korda üle nendele, kes eelmist intervjuud pole näinud või Kalaarsenalis veel käinud – mida põnevat teilt leida võib?
Loomulikult värsket kala, lisaks meie enda soolatud asju: õrnsoolalõhe ja forellitartar on hästi hinnatud tooted. Aeg-ajalt pakume erilisemat soolasiiga ja vimba.
Suitsukala tuleb meil enda suitsuahjust siin kohapeal.
Korra kuus jõuab meieni värske kraam otse Norrast: elusad kammkarbid, hiidlest, tursk. Need sõidavad otse siia, ilma, et neid vahepeal külmutataks.
Kala kõrvale pakume Muhu leiba ja erisugust joogipoolist. Valikus on väiketootjate konserve ja näiteks angersägast suitsuvorsti.
Neljapäeviti teeme haugi hakkliha neile, kes soovivad kergeid maitseid ja häid kotlete teha. Selle hakkliha teeme ise siin kohapeal värskest fileest.
Ja laupäeviti saab suitsulõhe pirukaid, mis on küpsetatud Kalamaja Pagarikoja poolt meie suitsulõhe fileest.
Mille kohta võin omast kogemusest öelda, et kui liiga hilja tuled, võid ilma jääda.
Tuleb tunnistada, et need suitsulõhepirukad lähevad tõesti kiiresti, aga nad on ka väga head.
Millist koostööd te Eesti kalameestega teete?
Meil on püsiühendus Peipsiga, kust tuleb kala teisipäeviti ja neljapäeviti. Peamiselt saame sealt kandist koha, latikat, haugi, lutsu ja ahvenat. Head suhted on ka Pärnu kaluritega ja saame seda, mida Pärnu laht pakub: koha, siig, vimb. Nipet-näpet tuleb Hiiumaalt, Saaremaalt ja Ida-Virumaalt, kus püütakse lõhet ja meriforelli.
Millal peaks Kalaarsenali tulema, kui on soov saada ahjusooja suitsukala?
Esmaspäevast laupäevani kella ühe ja poole kahe vahel, laupäeval võib-olla pisut varem. Suitsuahi asub meil muide vana Arsenali tehasekorstnas. See hakkab sisse astudes silma kohe.
Mis see kõige minevam kaup on – klassikaline lõhefilee, kilud võileiva peale või hoopis miski muu?
Ikka forell ja lõhe. Ühte pidi on küll tore, aga natuke on kahju ka, sest kalu on nii palju erinevaid ja kõik on väga maitsvad. Paljudele meeldivad ka meie kohafilee, graavilõhe ja forellitartar. Need on sellised asjad, millest tööpäeva lõpus tulijatele ei pruugi alati jätkuda.
On sul mõnda head kalaroa retsepti, mida hea meelega meiega jagada tahaksid?
Mul on üks selline lihtne ja kerge, mida ma endalegi teen. Võtad soolarääbise filee, hakid murulauku ja võtad hapukoort, kõrvale kuumad keedukartulid.
Lõhearmastajatele on meil põnevaid retsepte ka kodulehel kalaarsenal.ee.
Mis Kalaarsenalis veel põnevat uudist?
Alates aprillist teeme degusteerimisnädalaid. See tähendab, et iga nädal on fookuses üks toode, mida saab poes proovida. Aprilli lõpus ja mai algul toome letile ka grilltooted – eelnevalt marinaadis olnud lõhe ja angersäga šašlõkk näiteks. Tulge maitsma!
Otsi Kalaarsenali kalapoodi Arsenal keskusest, sissepääsuga Tööstuse tänava poolsest parklast.
Kalaarsenal on avatud E-R 12-19 ja L 11-16
Kalaarsenali kõige uuemate uudiste ja tegemistega saad end kursis hoida kaupluse Facebooki lehel.