Tõeline Kaukaasia šašlõkk Einekeses

Einekese terrassil on juba mõned nädalad saanud süüa tõelist Kaukaasia šašlõkki. Rääkisime Einekese šašlõkimeistritega sellest, milline see õige šašlõkk ikkagi on ja kuidas seda valmistatakse.

Eineke on teada-tuntud oma tervislike toitude ja mõnusa lõunabuffee poolest. Kust tuli idee sellele lisaks veel ka šašlõkki pakkuda?

Algatus tuli meie klientidelt. Selgus, et Põhja-Tallinnas ei ole väga šašlõkikohti, aga huvilisi see-eest küll. Mõtlesime, et miks mitte siis ka šašlõkki pakkuda, kui selle järgi nõudlust on. Meie tingimus oli aga see, et oleks kindlasti ehe värk. Niimoodi jõudiski meieni tõeline Kaukaasia šašlõkimeister.

Kuidas tehakse korralikku kaukaasia šašlõkki?

Kõik algab heast lihast. See peab olema piisavalt rasvane, sest avatud tulel sulab suur osa rasva ära ja liha võib muidu liiga kuiv tulla. Näiteks sealiha puhul tuleb võtta selja- ja mitte kaelakarbonaadi. Kõige parem liha on selline triibuline, kus liha vahel oleks väiksed rasvaribad. Sellisest lihast saab kõige parema šašlõki! Kanaliha šašlõki juures on samuti oluline mahlasus, seepärast eelistame kanakintsuliha mitte fileed.

Mida veel liha valimisel silmas pidada?

Liha peab ka värske olema. Selleks on hea nipp: tuleb õrnalt lihale vajutada ja kui see 30 sekundiga vormi tagasi ei võta, siis ei ole see enam kõige värskem. Ka värv on oluline.

Väga hea, liha on olemas. Mismoodi teha marinaadi?

Kõige olulisem reegel: ei mingit äädikat! Äädikas tapab kõik vitamiinid ja toiteväärtuse, siis ei ole tegu enam liha vaid lihtsalt kõhutäitega.

Kõige traditsioonilisem kaukaasia retsept on lisada soola, pipart ja sibulat. Ja see ongi kõik! Seda marineeritakse 20-30 minutit, kuid paljudele meeldib kui maitsed lihasse imenduvad, seepärast marineerime siin liha vähemalt kuus tundi.

Igal peakokal on omad marinaadiretseptid, mis aastatega välja töötatud. Kes lisab keefirit, kes õlut või veini. Marinaad oleneb ka lihast. Lambaliha on kõvem, sealiha jällegi pehmem ja rasvasem. On olemas retsepte ploomide, kiivi, paprika ja maitserohelisega. Peamine on aga maitsetega mitte üle pingutada, et ikka liha maitse ka tunda oleks.

Kui liha on edukalt marineeritud, mis edasi?

Siis läheb liha tulele. Hea oleks selleks ajaks sibulad eemaldada, sest need võivad kõrbema hakata ja sellega ka liha kõrvetada. Sütt kastetakse soolveega, nii ei lähe liha põlema. Gurmaanid kastavad šašlõkki ka õlle ja veiniga, et saaks veelgi omapärasema maitse.

Ja kui liha valmis on, kuidas seda serveerida?

Kõige traditsioonilisem on šašlõki kõrvale lisada maitserohelist, tomatit, kurki ja lavašši. Hästi oluline on õige kaste – adžika! Einekeses teeme seda ise käsitsi.

Mul on selline tunne, et jätsite meile midagi rääkimata ka.

Kõike ei saa jah välja öelda, las jääb midagi meile kööki saladuseks ka. Tuleb Arsenali tulla, siis saab kõike proovida: nii kana-, kui ka sealihašašlõkki.

Milline on külastajate esimene tagasiside olnud?

Väga positiivne! Inimesi tuleb meie terrassile istuma nii Kopli kui Kalamaja poolt ja paljud jälgivad huviga, mismoodi meie šašlõkimeistrid toimetavad. Mõnel on lausa oma meetod liha vardasse ajamiseks!

Eriti oodatud on tagasiside sealihašašlõki kohta, sest Kaukaasias enamasti sealihast šašlõkki ei tehtagi. Meil on ka reegel, et liha ette ei küpseta, sest muidu pole õige asi. Küpsetame šašlõki värskelt kohapeal valmis, nii on Einekese külastajatel taldrikul alati kõige värskem kraam.

Ootame kõiki šašlõkisõpru Einekese päikeselisele terrassile ning nautima lõunabuffeed ja teisigi häid grillroogasid!

 

Arsenal Klubi

Soodustused, pakkumised, üritused

Liitu klubiga

Massive Presence Website